Dogodki in novice

Rezultati 3. natečaja za najboljšo fizikalno fotografijo

Zaključen je 3. natečaj za najboljšo fizikalno fotografijo. V kategoriji naravnih fotografij je najboljšo fotografijo z naslovom Ledeno nihalo posnel Jure Slak, 4. a. V kategoriji izmišljenih fotografij pa je najboljšo fotografijo z naslovom Kratek stik posnel Jernej Nose, 1. a. Med najboljšimi je tudi fotografija Frana Krivica, 4. c.

Ledeno nihalo

nihalo Jure Slak: “Ena izmed poti na Ermanovec vodi ob majhnem potoku, nad katerim sem opazil nihajoč stožec ledu, viseč z rahlo previsne stene nad potokom na vejici plezalke. Stožec je na tej več kot metrski niti rahlo nihal nad potokom v smeri toka naprej in nazaj, stalno škropljen s kapljicami vode iz potoka. Nihalo je po mojem mnenju nastalo ravno na tak način; kapljice vode iz sicer še tekočega potoka so škropile na visečo vejico plezalke, ko pa so se na njej ustavile, so zaradi nizke temperature zamrznile. Tako se je sčasoma nabralo za cel stožec ledu. Oblika stožca je nastala, ker so kapljice polzele navzdol in ker jih višje prileti bistveno manj kot nižje (proces je pravzaprav ravno obraten od nastajanja ledene sveče).


Kratek stik

stik Jernej Nose: “Slikan je kratek stik. V žicah je tok, žice so priključene na napetost 12V. Vir je napajalnik za računalnik. Slika je posneta brez dodatne osvetlitve (edini vir svetlobe je kratki stik). Ta motiv sem si izbral, ker je elektrika v današnjem življenju zelo pomembna. Zdelo se mi je, da  je to način kako prikazati  "elektriko" (elektrike seveda ne vidimo, vidimo svetlobo ki je posledica električnega toka).

luna Fran Krivic: “Slika je bila posneta 26. 1. 2012 v Ljubljani. Posneta je bila tri dni po mlaju, od tu tudi rdeča barva, saj je bila Luna zelo nizko nad horizontom in pri tem se svetloba obarva rdeče. Zelo dobro je vidno Morje kriz ter pod njim krater Cleomedes. Vidijo se tudi kraterji Langrenus, Vendelinus, Petavius, Furnerius in krater Vega (poimenovan po našem matematiku Juriju Vegu; premer 78 km).

Vsem sodelujočim na natečaju se najlepše zahvaljujemo, vsem avtorjem najboljših fotografij pa iskreno čestitamo.

Aktiv učiteljev fizike.