Dogodki in novice

Nova spletna stran

Ideja o novi strani je stara že nekaj let, vse od takrat, ko smo začeli ugotavljati, da je tedanja stran počasi postajala zastarela, vsebinsko neorganizirana in vizualno ne več tako privlačna, kot je morda bila leta 1996. Za stran že od samega začetka skrbimo dijaki, pod mentorstvom profesorja. Tako so tudi prenovo spletne strani v veliki meri zaupali dijakom. Krmiljenje poteka prenove je bilo zaupano meni.

Vse skupaj se je začelo januarja 2011, ko smo dobili dovoljenje za izdelavo nove spletne strani. Nato smo do maja že postavili prvo različico strani, ki je delovala v celoti. Ugotovili smo, da je stran „nerodna” in nič kaj bolj elegantno napisana od stare. Zato smo se skupaj z zunanjim mentorjem in vodjo krožka programiranja ter tudi bivšim dijakom Gimnazije Vič Gašperjem Ažmanom odločili, da bomo za novo stran uporabljali drugačno podlago, ki smo jo postavili do junija.

Septembra pa se je začelo resno delo, saj je ga. ravnateljica rekla, da mora biti stran narejena do novega leta. Tako sva s šolskim mentorjem prof. Klemnom Bajcem sedla skupaj in predstavil sem mu zasnovo projekta. Nato sva zbrala ekipo za delo.

Medtem je vodstvo šole izbralo oblikovalca Petra Čuhaleva in Aljaža Vesela, bivša dijaka Gimnazije Vič, ki sta oblikovala že celostno zunanjo podobo šole.

Naša ekipa je dokončala celo stran brez grafične podobe in vsebine, naredili smo podporo za dodajanje novic, obvestil, dogodkov, ustvarili bazo vseh zaposlenih, dodali podporo za več galerij in se malo poigravali z JavaSriptom za lepe efekte. Aljaž Borštnik je poskrbel za administracijo strežnika in postavil stran na naslov test.gimvic.org. Jaz pa sem sprogramiral celotno stran, jo pretestiral, jo več kot 100-krat sesul in ponovno popravil in na koncu so vse stvari delale tako, kot morajo.

Vmes pa je šla izdelava projekta naprej. Tako sta oblikovalca konec oktobra poslala dizajn strani, ki smo ga na hitro implementirali v obstoječo infrastrukturo. S tem, ko je stran postala precej bolj všečna na pogled, pa smo se lahko oglasili pri vodstvu šole in se pogovorili o vsebinski prenovi. S prof. Bajcem in pomočnico ravnateljice prof. Vanjo Špelko smo imeli veliko sestankov, da smo ugotovili, kaj se lahko kam premesti, in da smo prav vse vsebine na strani uvrstili v pravo kategorijo; seveda smo si pomagali z osnovno strukturo, ki smo jo že prej dogovorili z oblikovalcema. V spodnji galeriji pa si lahko ogledate, kako se je izgled strani spreminjal skozi celotni postopek izdelave.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7 slika8 slika9 slika10

Nato je prof. Bajec pripeljal skupino nadebudnih fazanov, ki sem jih naučil, kako se dela na novi strani. Zelo zagnano so se lotili prenašanja vsebine skupaj z ženskim delom ekipe, Ines Meršak, ki je poleg vsebine skrbela tudi za fotografije na novi strani. Tudi sam sem prenesel veliko vsebine in tako ugotovil, da je kar nekaj manjka. S prof. Bajcem sva se tako oglasila pri vseh učiteljih in drugih delavcih šole, ki bi lahko še prispevali svežo vsebino za novo spletno stran. Trajalo je kar nekaj tednov, da smo večino vsebine prenesli, posodobili in ogromno tudi dopisali. Naša delovna ekipa je imela dvakrat na teden redne sestanke v informatiki, da smo lahko sproti naredili vse potrebno. Sledil je še zadnji teden lepotnih popravkov, lektoriranja s strani prof. Mirjam Šemrov in pregleda s strani ravnateljice, in tako sem lahko 22. 12. 2011 na enem izmed naših sestankov z velikim veseljem pritisnil Enter. Od takrat naprej vam ponosno predstavljamo novo spletno stran Gimnazije Vič.

Upamo, da vam je stran všeč. Vanjo smo vsi skupaj vložili veliko dela, truda in volje, tako da menimo, da smo res naredili izdelek, ki je bil tega vreden. Želimo vam, da bi se na novi strani hitro znašli. Zasnovana je tako, da so vse vsebine čim hitreje dostopne preko menijev na desni. Na vrhu najdete glavne kategorije, na prvi strani na desni lahko uporabite hitri meni za najbolj pogosto obiskane vsebine, na sredini prve strani pa so pod tremi dogodki, ki jih želimo najbolj poudariti, novosti in obvestila. Popolnoma na vrhu strani najdete gumb, s katerim se lahko povežete z Gimnazijo Vič na Facebooku, Twitterju, poleg pa je tudi povezava do naše spletne učilnice.

Če opazite kakršnokoli napako, tudi slovnično, ali pa morda povezavo, ki ne kaže tja, kamor bi morala, nas prosim obvestite na naslov stran@gimvic.org. Prav tako lahko na ta naslov pošljete vaše mnenje o strani, pripombo ali pa predlog za izboljšavo. Stran se bo vsaj do novega leta še kar intenzivno spreminjala, ker moramo nekatere stvari še do konca prenesti ali izpiliti, tako da se opravičujemo za morebitne nevšečnosti. Stara spletna stran je še vedno na voljo na spletnem naslovu old.gimvic.org.

Jure Slak