Dogodki in novice

Naš gost, avtor romana Francoski testament, Andreï Makine

Andrei Makine

V četrtek, 22. 4. 2010, je bil ob 17.00 uri v dvorani Antonovega doma naš gost francoski pisatelj ruskega rodu Andreï Makine, avtor letošnjega maturitetnega romana Francoski testament.

Srečanja so se udeležili tudi maturanti iz gimnazij Ravne na Koroškem, Piran in Nova Gorica s svojimi profesoricami, predstavniki Francoskega inštituta Charles Nodier, med njimi direktor Jean-Jacques Victor in Mathias Rambaud, ataše za kulturne prireditve, prišel pa je tudi soorganizator obiska, gospod Jože Piano, direktor založbe Piano.

Dijaki Gimnazije Vič so pod mentorstvom profesorice Jane Ozimek pripravili zelo lepo kuliso in izbrana vprašanja za imenitnega gosta. Uvodne besede je povedala prevajalka Francoskega testamenta, gospa Nadja Dobnik. Simultano je prevajala gospa Urška Planinšec. Pogovor je potekal v sproščenem vzdušju. Pisatelj je odgovarjal odprto, slikovito in duhovito, tako da je nekajkrat spravil publiko v smeh, kljub resni temi, ki jo obravnava roman.

Srečanje je bilo izjemna priložnost, da so poslušalci spoznali avtorjeve dileme in poglede na roman, svet, ustvarjanje in dvojezičnost.

Še nekaj podatkov o avtorju:

Andreï Makine se je rodil leta 1957 v Krasnojarsku v Sibiriji. Odraščal je v mestu Penza. Kot otrok se je navdušil za francoščino, domnevno zaradi francoskih korenin svoje babice. Je profesor francoske književnosti. Doktoriral je iz sodobne francoske književnosti. Drug doktorat je opravil na Sorboni leta 1991. Preučeval je delo ruskega avtorja Ivana Bunina. 1986 je odšel v Francijo, kjer je začel pisati v francoščini, a je imel pri izdajanju svojih del velike težave. 1995 je izšel njegov roman Francoski testament, za katerega je dobil tri nagrade. Napisal je 12 romanov. Dva sta v slovenščini v prevodu mag. Nadje Dobnik. Založnik njegovih del je g. Jože Piano.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka