Dogodki in novice

Obisk arheološkega najdišča

Dijaki izbirnega predmeta zgodovina so v sredo, 10.10.2012, obiskali arheologe na Ljubljanskem barju. Arheologi Zavoda za varovanje kulturne dediščine Slovenije raziskujejo možnosti dviga rimskega deblaka in potopljene rimske ladje iz 1.st.n.št. iz Ljubljanice. Obe najdbi so sicer odkrili že leta 2008 in ju pustili v avtentičnem okolju, saj je tako največ možnosti, da se skoraj dva tisoč let star material ohrani.

Arheolog gospod Miran Erič nam je predstavil najdbo, pomen vrhniškega prostora v rimskih časih ter postopke reševanja oz. dvigovanja najdb iz vode. Po besedah gospoda Eriča najdba presega lokalni ali regionalni pomen, saj način gradnje ladje z uporabo železnih spojk predstavlja t.i. manjkajoči člen v raziskavah tehnologije gradnje mediteranskega tipa plovil.

Prvotno so arheologi nameravali ravno na dan našega obiska dvigovati ladjo iz Ljubljanice, a se je med pripravami na dvig in čiščenjem usedlin izkazalo, da v strugo Ljubljanice sega le tretjina ladje, ostalo pa je zakopano v rečni brežini. Opraviti bi morali obsežna in dolgotrajna dela, kar bi močno preseglo finančni okvir projekta.

Vodja arheologov potapljačev nam je pokazal posebno potapljaško opremo, ki omogoča komunikacijo med arheologi potapljači in tistimi, ki na posebnih monitorjih na kopnem spremljajo dogajanje v vodi. Prikazali so nam tudi delovanje podvodne kamere, komunikacijo med arheologi, dokumentiranje najdb in meritve na terenu.

Ostanke ladje nameravajo premestiti v centralni depozitorij za moker les v Opekarniških bajerjih na Verdu. Sočasno namreč poteka tudi priprava prvega mokrega depozitorija pri nas, ki bo opremljen z odlagalnimi površinami ne le za omenjeni najdbi, temveč tudi za druge podobne najdbe. V depozitoriju bo potekalo stalno spremljanje fizikalno-tehničnih lastnosti vode ter drugih vplivov okolja na shranjene najdbe, je pa takšen način hrambe »mokrih najdb« najcenejši in najhitrejši.

Zahvala za naš obisk arheološkega najdišča gre našemu »hišnemu arheologu« gospodu Samu Hvalcu, ki pravi, da verjame, da so mladi naša prihodnost, zaradi česar lahko računamo na sodelovanje z njim tudi v prihodnje.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka