Dogodki in novice

Obisk dr. Vladimira Kosa

V petek, 11. 10. 2013, je bil gost na naši šoli dr. Vladimir Kos, pesnik, filozof, misionar, ki že več kot 50 let živi na Japonskem. Od leta 1995 se vsako leto vrača v Slovenijo. Predava tudi na FDV o šintoizmu in budizmu. Na Japoskem je predaval filozofijo na tokijski univerzi.

V pogovoru z dijaki je predstavil različne vzhodne religije (šintoizem, budizem, hinduizem), primerjave med njimi ter japonsko književnost s poudarkom na haikuju.

Dr. Vladimir Kos je sicer avtor naslednjih del: Filozofija, naš vsakdanji kruh, Eseji z japonskih otokov; pesniških zbirk: Svetloba, voda zrak!, Cvet, ki je rekel Nagasaki, Češnje, kamelije, bori, Petindvajset krivulj japonske četrti, Temnogozdni akordi, Dober večer Tokio in številnih drugih.

Predsednik Janez Drnovšek ga je leta 2005 odlikoval z zlatim redom za književni opus, za prispevek k slovenski kulturi v svetu ter za človekoljubna dejanja.

Kljub visoki starosti je poln vitalizma. Želimo mu, da ta vitalizem ohranja še naprej. Dr. Vladimir Kos je zgled nam vsem, ki bomo odhajali v svet, da ne pozabimo na svoje korenine in svoj jezik.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7 slika8 slika9 slika10 slika11 slika12