Dogodki in novice

OD-KLOP med glavnimi odmori

OD-KLOP je Gimnazijo Vič šest zaporednih glavnih odmorov sredi oktobra vabil od klopi v šolski atrij. Tam so si lahko vsi za pol ure oddahnili od šolskega stresa in razbremenili glavo v ritmih in melodijah, za katere so poskrbeli dijaki sami. Nastopali so pevci, Dj-i, rockerji in reperji, vsi z enim ciljem – pričarati sproščeno vzdušje v šolo in po dolgem času spet združiti dijake vseh let na svežem zraku. Te so vzeli malico in jakno ter posedeli ali poplesali pred velikima zvočnikoma, ki sta prav tako dosegla vsa okna na tisti strani šolske fasade, tako da so lahko koncerte spremljali tudi iz učilnic. Nastopajočim je Od-klop ponudil možnost predstavitve svojega talenta pred celo šolo in morda je še drugim, mlajšim dijakom, ki se ukvarjajo z glasbo, pokazal, da lahko vključijo svoj mikrofon in da ni na tej gimnaziji nič nemogoče.

Sezono koncertkov je otvoril Domen Cvar pod umetniškim imenom Direktiva Zahod, ki je med odmorom z nastopom predstavil svoj prvi self-titled studijski album. Meglo je pregnal s svojo dark, ambientalno, trap estetiko, pomešano z orkestralnimi elementi in melodično, auto-tune poezijo. Poslušalci so si lahko kupili CD albuma, ki se najde tudi na vseh streaming servicih.

Drugi po vrsti je celo Tržaško zatresel v house ritmih – Lev Gerbec Kralj, aka. Lyon je s svojim Dj-setom premaknil vse boke in pregnal mraz iz šolskega atrija. Če kdo potrebuje Dj-a za privat zabave, je to človek, ki mu prvemu pišite.

Naslednji je vičanska ušesa balzamiral Rok Sušnik; samouk klavirja in petja, pesnik, pevec v muzikalih, po novem član benda in po njegovih besedah hardcore Swiftie for life. Pel je coverje pesmi Avril Lavigne, Pink, Paramore, Taylor Swift in Sia ter vse poslušalce začaral z glasom in klavirskimi tipkami.

V petek so nas za vikend ogrevali Birdland band v akustični zasedbi; to je mlada rock skupina fantov, ki jih po njihovih besedah povezuje ljubezen do glasbe, domovine in žensk. Bend sestavljajo Nejc Rac, Vane Skubic, Luka Petrovčič in Jernej Fortuna, poslušalce pa znajo zapeljati čez nostalgične melodije, spevne refrene in gud vajbe.

Peti je za zvočnike in mešalko stopil rimo-klepač Peter Pongrac aka. Male Ponco, ki je Viču rappal na svoje hiphop, trap, DnB, glitch podlage. Na šoli je pred leti že predstavljal album, tokrat pa je bilo moč slišati večinoma še neizdane bengrje, ki bodo svet ugledali v prihajajočem albumu in projektih.

Sklop koncertov je zaključil Filip Trplan s svojim DnB, Techno, trance, rave Dj setom, ki je šolo dvignil iz temeljev, tako da bo verjetno tla ponovno videla spomladi. Močne sub frekvence in 170+ udarcev na minuto so v stilu končale OD-KLOP, ki bo verjetno proti koncu leta potreboval še en reset.

Zahvaljujem se vsem, ki so sodelovali pri pripravi opreme vsak dan, vsem nastopajočim, vsem profesorjem ki so nas prenašali in najbolj vsem, ki so vsak dan prišli v mrzel atrij z jakno, nas podpirali in plesali. Takšni ljudje in takšni dogodki dokazujejo, da je kultura in umetnost na Gimnaziji Vič še tako živa in da vedno obstaja način, da se lahko dijaki izrazimo, uživamo in pokažemo sebe svetu.

Peter Pongrac, DSGV

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7 slika8 slika9 slika10 slika11 slika12