Dogodki in novice

Okrogla miza na temo Otroštvo in Otroške stvari

V četrtek, 26. marca 2015 je bila ob 11. uri okrogla miza na temo maturitetnih besedil. V pogovoru o knjigah so sodelovali: dr. Vita Žerjal Pavlin, dr. Breda Jelen Sobočan, prof. Jana Ozimek, Jan Jerman, Aleš Sinčič, Hana Sobočan in Žan Počkar.

Vita Žerjal-Pavlin je odraščala v Novi Gorici. V Ljubljani je študirala slovenščino na Filozofski fakulteti in novinarstvo na tedanji Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo. Za diplomsko nalogo Novi val slovenske poezije osemdesetih let je prejela univerzitetno Prešernovo nagrado.

Doktorirala je 2007 na temo Lirski cikel v slovenski poeziji 19. in 20.stoletja. Zaposlena je na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Leta 1982 je izdala pesniško zbirko Pljusknem skozi okno, 1996 Uglaševalni ton ter leta 2013 pesniško zbirko Široka.

Breda Jelen Sobočan se je rodila v Borecih pri Ljutomeru. Po končanem študiju medicine je specializirala psihiatrijo. Ima zasebno psihiatrično ordinacijo v Ljubljani. Piše tudi pesmi in objavlja članke na različne teme. 2012 je izdala pesniško zbirko Stekleni biseri besed.

Gostji sta nam vsaka s svojega vidika predstavili oba romana. Dijaki so sodelovali z zanimivimi vprašanji. Odgovori so pokazali, kako pomembno je starševstvo prvih 2000 dni otrokovega življenja, pomen besed in stavkov, ki jih govorijo starši svojim otrokom. Vsi sodelujoči so predstavili svoje razumevanje obeh romanov ter se opredelili, zakaj jim je bil določen roman bližji. Ob koncu pogovora je bila povabljena k sodelovanju tudi publika.

Pogovor je bil koristen za poglobljeno razumevanje obeh besedil, tako z literarnega kot tudi psihološkega stališča.

slika0 slika1 slika2 slika3