Dogodki in novice

POVEZANI – izmenjava z belgijsko šolo Don Bosco College, Hechtel

V petek 20. 1. 2017 smo v projektu Povezani naredili nov korak. Na šoli je potekala izmenjava z belgijsko šolo Don Bosco College,Hechtel, gostili smo 20 belgijskih dijakov. V okviru izmenjave so naši dijaki, udeleženci decembrskega CFMUNESC-a v italijanskem Čedadu, izvedli delavnice, v okviru katerih so vsi dijaki v izmenjavi spoznali vsebino in sporočilo projekta Povezani, delovanje in pomen OZN ter gibanje MUN, ki simulira delovanje omenjene organizacije. Izhodišče pogovorov v odborih Rdeči križ in Rdeči polmesec, UNESCO odbor, odbor za položaj žensk v družbi ter Varnostni svet so bile teme iz CFMUNESC-a npr. zaščita kulturnih pravic etničnih manjšin, mednarodne migracije in zaščita beguncev, enakopravnost žensk na delovnem mestu, dostop do zdravstvene oskrbe nosečnic v tretjem svetu, ogrožanje svetovne varnosti zaradi terorizma itd.

V prvem delu delavnic so dijaki spoznali ključne probleme omenjenih tem, o njih debatirali in argumentirano predstavljali svoja stališča ter iskali skupne rešitve, ki so jih zapisali v obliki kratke resolucije. V drugem delu srečanja so dijaki skupaj s profesorji ustvarjali umetniške izdelke, ki so jih v zaključnem srečanju predstavili drug drugemu, zvečer pa še staršem ter tako tudi njim prenesli sporočilo, da Povezani lahko najdemo rešitve na ključna vprašanja sodobnega časa.

Ustvarili smo dve pesmi, štiri likovne upodobitve, eno dramatizacijo in fotografsko zgodbo. Debatne in kreativne delavnice so zelo suvereno izpeljali dijaki Maruša Kos, Katrina Mencin, Ira Lozar Zajec, Una Haznadar, Jakob Zmrzlikar, Lara Bogme in Julija Vulić.

slika dogodka slika dogodka