Dogodki in novice

POVEZANI – V ISKANJU REŠITEV - izmenjava s šolo iz Nizozemske

V petek, 19. 1. 2017, smo z dijaki iz Nizozemske ter njihovimi gostitelji z Gimnazije Vič izpeljali delavnice v okviru UNESCO projekta Povezani – v iskanju rešitev. Tokratni temi debate in ustvarjalnih delavnic sta bili Zaščita in ponovna vključitev otrok vojakov (mladoletni vojaki) v varno družbeno okolje ter vprašanje Enakopravnega in pravičnega izobraževalnega sistema za vse državljane sveta. Predvsem prva od omenjenih tem se je naših dijakov in gostov močno dotaknila, kar se je pokazalo v ustvarjalni delavnici. Dijaki so izdelali in predstavili zelo zgovorne plakate, slike, skupina nizozemskih dijakov je napisala pesem o prisilnih mladoletnih vojakih. Ob razpravljanju o pravičnem in enakopravnem dostopu do izobraževanja so dijaki odpirali vprašanja kot je npr. starostna meja in ustreznost izobraževanja o spolnosti v različnih družbenih okoljih npr. v muslimanskem svetu, o pravici do izobraževanja za ženske v mnogih državah tretjega sveta itd.

Razpravo so vodili člani UNESCO kluba Una Haznadar in Žan Starič ter Nik Žnidaršič in Ira Lozar Zajec, ustvarjalne delavnice pa novi člani UNESCO kluba iz prvih in drugih letnikov (Maja Kalin, Anže Čertanec, Ana Pikovnik, Katjuša Zajec, Katja Svetina), ki so se tudi aktivno in zelo zrelo vključili v debato.

UNESCO klub

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka