Dogodki in novice

Zaključna ekskurzija v Prago

Dijaki 3. B razreda smo bili od 12. do 15. junija 2024 na zaključni ekskurziji v Pragi.

Na poti po Češki smo si ogledali Češki Krumlov in Telč, očarljivi mesteci pod Unescovo zaščito, in se sprehodili po največjem češkem trgu v Čeških Budejovicah. Zgodovino čeških vladarjev smo začeli spoznavati na razkošno opremljenem gotskem gradu Hluboka.

V Pragi smo obiskali veličastni grajski kompleks Hradčane, ki je bil nekdaj dvorec čeških kraljev, danes pa sedež češke vlade, občudovali stolnico sv. Vida in se sprehodili po Zlati ulici, v kateri so nekoč bivali in delali grajski zlatarji. Vltavo smo prečkali po znamenitem Karlovem mostu, se čudili za tiste čase izjemnemu mehanizmu stare praške astronomske ure na Staromestnem trgu in si želeli raziskati, kako deluje.

Izjemna vodička Urška nam je približala množico zgodovinskih osebnosti, ki so zaznamovale Prago, od reformatorja Jana Husa, astronoma Johannesa Keplerja, pisatelja Franza Kafke do skladatelja Bedricha Smetane. Seveda nam ni pozabila prikazati velika prispevka Jožeta Plečnika k razvoju praške arhitekture. Obiskali smo Narodni muzej z izjemno zbirko mineralov in uživali v živalskem vrtu, v katerem skušajo živalim v ujetništvu čimbolj posnemati naravno okolje.

Ob večerih smo nadaljevali s samostojnim raziskovanjem praških ulic v mestnem jedru, prijetnim druženjem ob tradicionalni večerji v pivnici, ki letos praznuje 500 let, in glasbi in plesu v lokalih.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka