Dogodki in novice

Razstava: Darwin in evolucija človeka

V sredo, 19.3.2015, so dijaki izbirnega predmeta zgodovina dr. Barbari Bajd, izredni profesorici na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, pomagali postaviti razstavo o Charlesu Darwinu in evoluciji človeka, ki si jo lahko ogledamo na panojih in v vitrini v tretji etaži. Razstava je bila prvič postavljena ob 200-letnici Darwinovega rojstva (2009). Prva postavitev je bila v Tehniškem muzeju Bistra, do sedaj je razstava gostovala že na nekaterih srednjih in osnovnih šolah, na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in v Mendlovem muzeju v Brnu.

Razstava prikazuje življenje in delo Charlesa Darwina, njegova knjižna dela, ki jih lahko beremo tudi v slovenskem jeziku, posebej zanimive pa so kopije svetovno znanih fosilnih najdb ostankov hominidov. Paleoantropologija je veda o izvoru in evoluciji človeka, ki na osnovi fosilnih najdb hominidov razlaga razvoj človečnjakov od Homo habilisa do Homo sapiens sapiensa, pri tem pa pušča celo vrsto odprtih vprašanj o dogajanju na Zemlji v zadnjih nekaj milijonih let njenega obstoja.

Bo nanje kdaj v prihodnosti morda odgovoril kdo od naših dijakov? Vabljeni na razstavo in razmišljanje o izvoru in razvoju človeka.

Vabljeni tudi k branju zanimive diplomske naloge študentke Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem, Jasne Jovanovič, z naslovom Paleoantropologija – veda o izvoru in razvoju človeka.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka