Dogodki in novice

Predavanje dr. Petra Rodiča v okviru projekta "Noč ima svojo moč"

V torek, 22. 11. 2022, je Gimnazijo Vič obiskal dr. Peter Rodič, raziskovalec na IJS (projekt »Noč ima svojo moč« se v Sloveniji izvaja v okviru Evropske noči raziskovalk in raziskovalcev). Dr. Rodič je predstavil svoje raziskovalno delo na IJS ter svoje delovanje v prostem času kot pripadnik sistema zaščite in reševanja.

Raziskovanje dr. Rodiča na IJS je osredotočeno na področje kemije novih materialov, zaščite kovin pred korozijo in razvoj nanomaterialov za hidrofobne premaze.

V prostem času je dr. Rodič pripadnik Civilne zaščite v občini Vrhnika, kjer opravlja funkcijo poveljnika; je tudi član poveljstva v Gasilski zvezi Vrhnike (področje nesreč z nevarnimi snovmi) ter član enote Ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME), ki je lociran in Institutu Jožef Stefan.

V teh vlogah je aktivno sodeloval pri požaru odpadnih kemikalij v podjetju Kemis na Vrhniki leta 2017, letos poleti pa tudi pri gašenju požarov na Krasu.

Predstavljene teme so bile vse zelo zanimive, dijake pa so najbolj zanimale neposredne informacije dr. Rodiča o ukrepih pri nesrečah z nevarnimi snovmi (Kemis, iztirjeni vlaki z vagoni s kemikalijami

slika0 slika1