Dogodki in novice

Safer Internet Forum v Luksemburgu

Every Europian Child Digital Safely – Emerging Challenges and Youth Engagement

20. in 22 oktober, Luxemburg

Z Lukom Ivartnikom, četrtošolcem na Gimnaziji Vič, sva se udeležila mednarodne konference o varni rabi interneta v prostorih Evropske komisije Jean Monnet v Luxemburgu. Udeležili so se je starši, učitelji in učenci iz 30 evropskih držav ter povabljeni predstavniki podjetij in organizacij, ki so kakorkoli povezana z internetom.

slika0 slika1

Predpriprave so potekale 18. in 19. 10. 2011, osrednja konferenca pa je potekala 20. in 21. 10. 2011.

Učitelji in starši smo na Teachers/Parents Panel, učenci, dijaki pa na Youth Panel pripravljali vprašanja, mnenja na nekaj glavnih tem. Na osrednjem delu konference pa smo na ta dela razpravljali, podajali svoje mnenja, poglede in pomisleke. Med drugim so bile teme:

internet v mojem žepu, promocija pozitivnih izkušenj na internetu, spolna zloraba otrok na internetu, moj ugled na internetu, digitalni državljani, kako narediti internet boljši za otroke.

Na osrednji del konference so bili povabljeni predstavniki podjetij in organizacij, ki vplivajo na oblikovanje in razvoj interneta. Med drugim: Pascale Thumerelle, Vivendi; Ola Jo Tandre, Telenor; Lena Tonning Pedersen, Microsoft; Naomi Gummer, Google; Luc Delany, Facebook; Claire Rush, Youtube; Russell Prue , The Anderton Tiger Broadcaster; Annie Mullins, Vodafone;Dincer Yarimcam, Turkey;Plenary, Conclusions and final thoughts; John Carr, eNACSO. Več o program in predavanjih na strani: http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/events/forum/forum_2011/agenda/index_en.htm

Starši smo imeli glavne pomisleke glede cen t. i. pametnih telefonov (smart phones), uporabe le-teh in izvajanja kontrole s strani staršev. Ali 11 let star najstnik potrebuje pametni telefon, kjer je lahko neprekinjeno povezan z internetom, lahko nekontrolirano fotografira in pošilja slike brez vednosti fotografiranega naprej? Podatki, ki jih imajo otroci na telefonih, so največkrat nezaščiteni. Tako lahko pride do zlorabe podatkov. Eno glavnih vprašanj je bilo tudi, kam gredo podatki, ki so objavljeni na internetu. Predstavnica Vivata je povedala, da na internetu ni ničesar brezplačnega, ne Facebook, ne Gmail …

Iz tega sledi, da podatke podjetja uporabljajo za izdelavo naših profilov in tako tudi za neposredno trženje svojih izdelkov. Torej previdnost pri posredovanju podatkov ni odveč, saj tudi ključa svojega stanovanja ali avtomobila ne zaupamo komurkoli.

Mladi so imeli svoj pogled na te teme. Predvsem se jim je zdelo, da odrasle preveč skrbi, in da so pametni in odgovorni uporabniki teh storitev, da jim pomeni pametni telefon dober in hiter vir informacij.

Mala posebnost tokratnega foruma je bila tudi razstava likovnih del učencev OŠ Jurija Vege Moravče na temo Kako uporabljam internet. Razstavo sem postavila prvi dan srečanja v dvorani, kjer so potekala plenarna predavanja in je bila na ogled vse štiri dni. Namen razstave je bil tudi, da udeležence iz različnih držav vzpodbudim k razmišljanju o rabi interneta skozi likovni pogled, skozi otroške oči. Predvsem po odzivih udeležencev je bila to dobra odločitev. Menim, da je bila to enkratna izkušnja, da sem dobila možnost aktivno prispevati, da bi bil internet v prihodnje za otroke, mlade in tudi za odrasle prijaznejši, cenovno dostopnejši. Obljubili so, da bi aplikacije izboljšali tako, da bomo odrasli imeli večji vpogled, kako, kdaj in kaj delajo na internetu.

Inge Ivartnik