Dogodki in novice

Opazovanje sončevega mrka

V torek, 25. 10. 2022, se je iz Slovenije lahko videl delni sončev mrk. Ta nastane, ko je Luna med Zemljo in Soncem, opazovalcu pa se zdi, kot da Luna (delno) prekrije ploskvico Sonca. Tokrat je trajal dobri 2 uri z začetkom ob 11:18, svoj maksimum pa je dosegel ob 12:20, ko je bilo zakritega 0,36 odstotkov Sonca. Naslednji, sicer šibkejši, sončev mrk bo iz Evrope viden v 2025, popolni pa šele leta 2081.

Vreme ni bilo najbolj ugodno za opazovanje, saj smo se zbudili v deževno jutro. Kljub temu smo v upanju, da morda še vseeno kaj vidimo, pred šolo postavili teleskope. Te smo za opazovanje Sonca prilagodili, tako da smo jih opremili z doma narejenimi filtri, ki blokirajo del svetlobe, saj Sonca ne smemo opazovati neposredno s prostim očesom. Težavo so nam predstavljali oblaki, ki so doberšen del časa zakrivali pogled. Slabemu vremenu navkljub smo tekom mrka uspeli posneti nekaj fotografij, Sonce pa smo poleg uporabe teleskopa (črno obarvana fotografija) opazovali tudi na projekciji na papir (modro obarvana fotografija) in skozi zaščitna stekelca (zeleno obarvana fotografija).

Barbara Makovec

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka