Dogodki in novice

Svetovna noč knjige 2020

Svetovna noč knjige je eden izmed dogodkov, ki mu učitelji angleščine vsako leto namenimo zelo veliko pozornosti. V sklopu priprav poteka tekmovanje v pisanju kratke zgodbe v angleščini, ki ne sme presegati sto besed. Iz leta v leto se natečaja udeležuje več dijakov, veseli pa smo, da na tem tekmovanju tradicionalno sodelujejo tudi osnovnošolci.

Vsako leto je tema za pisanje kratkih zgodb drugačna. Letos smo za izhodišče izbrali Agatho Christie in njene romane, v katerih je upodobila lik znamenitega detektiva Poirota, saj je poteklo sto let od izida prvega romana, v katerem se pojavi Poirot. Dijaki in učenci so lahko izbirali med različnimi področji, ki so bila poimenovana z naslovi romanov Agathe Christie, vendar pa so nato sami oblikovali svoj naslov za kratko zgodbo in se odločili tudi glede žanra. Zelo smo veseli, da smo prejeli tako veliko število prispevkov (več kot 300), ki so nas navdušili z izvirnostjo in s kakovostjo pisanja.

Pomemben del praznovanja svetovne noči knjige je tudi zaključno srečanje, na katerega so povabljeni vsi nagrajeni dijaki in učenci ter njihovi mentorji. Poleg nastopa dijakov Gimnazije Vič se predstavijo tudi osnovnošolci s svojimi prispevki, ki se navezujejo na njihovo delo, nato pa poteka še slovesna podelitev nagrad in priznanj najuspešnejšim avtorjem in njihovim mentorjem. Letos tega dela zaradi epidemije koronavirusa nismo uspeli izpeljati, vendar je bil natečaj kljub temu uspešno zaključen. Mentorji so namreč še pred zaključkom pouka po pošti prejeli publikacije, nagrade in priznanja, ki so jih predali svojim učencem in dijakom.

Mentorja angleškega knjižnega kluba Gimnazije Vič, Blanka Klobučar in Tim Gallagher, se zahvaljujeta vsem sodelujočim dijakom, učencem in njihovim mentorjem in iskreno čestitata vsem nagrajencem. Brez podpore in požrtvovalnega dela organizatorjev in mentorjev projekt ne bi mogel biti tako uspešen.

Sodelovale so sledeče osnovne šole:

  • OŠ Bičevje (mentorica: Elena Marijana Stanko)
  • OŠ Brezovica pri Ljubljani (mentorici: Marjana Hvalec, Nataša Intihar Klančar)
  • OŠ Danile Kumar (mentorica: Anja Dežman)
  • OŠ Dobrova (mentorica: Polona Kolenc)
  • OŠ Kolezija (mentorica: Dijana Alagić)
  • OŠ Škofljica (mentorici: Liza Bratuž Derenčin, Andreja Janežič Stanešič)
  • OŠ Šmartno pod Šmarno goro (mentorica: Maja Haclar Anžin)

Načrti za prihodnje šolsko leto so že v pripravi in iskreno se veselimo branja prispevkov in srečanja na zaključni prireditvi v letu 2021.