Dogodki in novice

Svetovni dan knjige

23. aprila 2013 smo na Gimnaziji Vič obeležili svetovni dan knjige. Na šoli so potekale različne prireditve s ciljem, da bi mladi čim bolj ozavestili vrednost branja ter načrtno razvijali bralno kulturo.

Svetovni dan knjige smo na Gimnaziji Vič praznovali že drugo leto zapored. Lansko leto smo praznovanje osredotočili na življenje in delo Charlesa Dickensa, letos pa smo se - tudi zaradi novih prostorov, ki jih je naša šola pridobila - odločili, da bo dogodek dobil nekoliko večje razsežnosti. Zato smo k sodelovanju povabili tudi učence osnovnih šol ter člane knjižnega kluba Gimnazije Tolmin.

S kulturno prireditvijo smo se sprehodili skozi zgodovino in kulturo Irske, Združenega kraljestva in Združenih držav Amerike, saj so te države neločljivo povezane z literaturo v angleškem jeziku. Veseli smo, da so se prireditve udeležili tudi visoki gostje - predstavnica irskega veleposlaništva v Sloveniji, ga. Susan Bardon, ter veleposlanik Združenih držav Amerike, g. Joseph A. Mussomeli.

Ob tej priložnosti smo tudi uradno otvorili angleški kotiček v novi šolski knjižnici, na katerega smo zelo ponosni, saj si že nekaj let vztrajno prizadevamo, da polnimo police s čim bolj kvalitetno in aktualno literaturo v angleškem jeziku. Pri tem igra pomembno vlogo tudi projekt 'posvojitev knjige', preko katerega vsako leto k sodelovanju povabimo zdajšnje in bivše dijake Gimnazije Vič, založbe, veleposlaništva, šolske partnerje iz tujine itd.

Svetovni dan knjige smo obeležili tudi z okroglo mizo na temo knjige 'My Sister Lives on the Mantelpiece', na kateri so sodelovali dijaki Gimnazije Vič ter dijaki Gimnazije Tolmin. Učenci osnovnih šol Bičevje, Dobrova in Ledina so se nam pridružili z razstavo in interpretacijo posterjev, ki so jih izdelali. Izbrana knjiga je bila zelo dobro sprejeta tako med učenci kot tudi dijaki, saj odpira številne teme za diskusijo. Po elektronski pošti se nam je oglasila tudi avtorica romana, gospa Annabel Pitcher, ki je pred kratkim prejela prestižno nagrado Waterstones Children's Book Prize, in nam zaželela veliko uspehov in zadovoljstva ob izpeljavi projekta.

Hvala vsem sodelujočim za prispevek k res lepi obeležitvi svetovnega dneva knjige. Še posebej pa bi rada pohvalila člane angleške promocijske skupine, ki so s svojim požrtvovalnim delom bistveno pripomogli k uspehu tako široko zastavljenega dogodka.

Mentorja: Blanka Klobučar in Tim Gallagher.

Fotografije so prispevali člani promocijske skupine Gimnazije Vič in pooblaščeni fotograf ameriškega veleposlaništva v Sloveniji.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka