Dogodki in novice

Delovno-izobraževalni tabor

V septembru smo se dijaki 2. d razreda odpravili na tri-dnevni delovno-izobraževalni tabor na Primorsko. Bivali smo v Hortikulturnem centru Biotehniške fakultete v Orehovljah. Zajtrk smo si pripravljali sami, kosili in večerjali pa smo v bližnji restavraciji.

Po prihodu v Hortikulturni center smo si takoj zavihali rokave in pričeli s trgatvijo v ampelografskem vrtu v Kromberku pri Novi Gorici. Ko smo tam z delom končali, smo se vrnili nazaj v Orehovlje ter se odpravili v vinograd blizu stavbe, v kateri smo prebivali. Poleg grozdja smo nabirali tudi jabolka in v rastlinjaku sadili solato.

Ko smo z delom v vinogradu, sadovnjaku in rastlinjaku končali, smo prisostvovali predavanju o okoljskih dejavnikih in sadjarstvu. Predavala nam je prof. dr. Metka Hudina.

Večere smo imeli proste, izkoristili pa smo jih za druženje, igranje družabnih iger itd. V četrtek pa smo se skoraj vsi usedli pred televizijo ter navijali in stiskali pesti za naše košarkarje v polfinalu evropskega prvenstva.

Zadnji dan smo namenili kulturno-zgodovinskim spomenikom Slovenije, ki se nahajajo na Primorskem. Obiskali smo samostan na Kostanjevici pri Novi Gorici, v katerem smo si ogledali Škrabčevo knjižnico, ki hrani izvod prve slovenske slovnice s posvetilom avtorja Adama Bohoriča in grobnico Burbonov, zadnjih članov francoske kraljeve rodbine. Pot nas je nato vodila do Vipavskega Križa, ki je bil nekdaj imenovan Sveti Križ in je pridobil mestne pravice že v 16.stol. Tam smo si ogledali samostan, v katerem je deloval Janez Svetokriški. Zatem smo se odpeljali do Ajdovščine, tam smo videli ostanke rimske utrdbe (Castra), svoj ogled pa smo končali v Vipavi ob sarkofagih in izviru reke Vipave.

Tu pa je še nekaj utrinkov:

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka