Dogodki in novice

Evropski teden jezikov na naši gimnaziji

V letošnjem šolskem letu smo se odločili, da bomo Evropski dan jezikov (26. 09.) obeležili na podoben način kot lani, in sicer s pripravo Evropskega »TEDNA« jezikov. Dejavnosti so se začele v ponedeljek, 21. 09. 2015, in se končale v petek, 25. 9. 2015.

PONEDELJEK, 21. 09. 2015 SLOVENŠČINA
TOREK, 22. 09. 2015 ŠPANŠČINA
SREDA, 23. 09. 2015 ITALIJANŠČINA, FRANCOŠČINA
ČETRTEK, 24. 09. 2015 NEMŠČINA
PETEK, 25. 09. 2015 ANGLEŠČINA
ZAKLJUČNA PRIREDITEV

Letos je bila tema tedna jezikov klasična glasba. Pri pouku slovenščine smo zato v ponedeljek, 21. 9. 2015, nekaj besed namenili tej temi ali pa se pogovarjali o pomembnosti ohranjanja maternega jezika. Pri malici smo poskusili tipično slovensko sladico – pehtranovo potico, medtem ko je bilo kosilo v celoti obarvano slovensko. Od 7.30 do 8.00 ure ter med glavnim odmorom smo lahko prisluhnili klasični glasbi slovenskih skladateljev. 3. šolsko uro pa so se dijaki 3.C in 4.D oddelka udeležili predavanja dr. Janeza Dularja o jezikovni in kulturni politiki.

V torek, 22. 9. 2015, smo se pri urah španščine ukvarjali s pripravo plakatov na temo klasična glasba. Zjutraj in med glavnim odmorom smo poslušali klasično glasbo španskih skladateljev; za malico poskusili tipično špansko sladico, za kosilo pa jedli paello. 7. šolsko uro smo se v predavalnici družili z Lucío Ramallo, ki nam je povedala nekaj več o izpitih DELE in Inštitutu Cervantes.

Z dijaki 2. letnika, ki imajo italijanščino kot 3. tuji jezik smo v sredo, 23. 9. 2015, 2 uri posvetili italijanski klasični oziroma operni glasbi – musica lirica. Še posebej smo izpostavili skladatelje: Gioachino Rossini, Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi: omenili smo tudi znane tenorje: Enrico Caruso, Luciano Pavarotti in Andrea Bocelli. Izdelali smo plakate, ki ponazarjajo njihovo življenje in delo. Zjutraj in med glavnim odmorom se je vrtela klasična glasba francoskih in italijanskih skladateljev. Za malico smo poskusili tiramisu, za kosilo pa mousse au chocolat. 7. šolsko uro pa nam je profesor Cedric Klein predstavil Francoski inštitut in spregovoril nekaj besed o možnostih študija v Franciji.

V četrtek, 24. 9. 2015, je že zjutraj po šoli odmevala nemška klasična glasba, ki smo ji prisluhnili tudi med glavnim odmorom; za malico so nas presenetile preste; za kosilo pa smo poskusili jabolčni štrudelj z vanilijevo omako. Ta dan smo se udeležili predavanja g. Janeza Hromca z naslovom Analiza napak programskega orodja Google prevajalnik; pri rednih urah nemščine pa smo se pogovarjali o klasičnih glasbenikih in pripravili tudi plakat o Mozartu.

V petek, 25. 9. 2015, smo najprej dan začeli s klasično glasbo britanskih skladateljev, nato pa je sledilo predavanje dr. Vojka Gorjanca, ki je spregovoril o prevajalstvo in tolmačenju v duhu trenutne begunske krize. Pri pouku smo nekaj časa namenili pogovorom o klasični glasbi; poslušali nekaj skladb britanskega skladatelja Henryja Purcella ter pripravili gradivo za plakat v avli. Poleg tega smo se pogovarjali tudi o pomenu ohranjanja različnih kultur. V 4.F oddelku pa so dijaki imeli tudi okroglo mizo na temo pomena jezikov in kulturne dediščine. Za malico so nam postregli z angleškimi sendviči, medtem ko smo za sladico po kosilu dobili Eaton mess.

Ker je bil letos Evropski dan jezikov v soboto, 26. 9. 2015, smo na naši šoli zaokrožili celoten teden že med glavnim odmorom v petek, 25. 9. 2015, in sicer so dijaki naše šole pripravili koncert klasične glasbe, ki se ga je udeležilo res veliko dijakov – najlepša hvala vsem in upam, da ste uživali!

Poleg vseh naštetih dejavnosti pa so dijaki 1-ih letnikov pri urah glasbe obravnavali teme glasbenih poklicev, kjer so omenjali imena domačih in tujih skladateljev, dirigentov, pevcev, inštrumentalistov in plesalcev. V vsakem oddelku 1. letnika so ob klavirski spremljavi tudi zapeli avtorsko pesem dr. Mije Mihevc, kjer je besedilo sestavljeno iz vseh 6 jezikov, ki se jih učijo v šoli.

Najlepša hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k uspešni izvedbi tedna tujih jezikov 2015.

Posnetek koncerta:

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka