Dogodki in novice

Evropski teden jezikov na Gimnaziji Vič

V letošnjem šolskem letu smo se odločili, da bomo Evropski dan jezikov (26. 09.) obeležili na podoben način kot lani, in sicer s pripravo Evropskega »TEDNA« jezikov. Dejavnosti so se začele v ponedeljek, 26. 09. 2016, in se končale v petek, 30. 9. 2016.

PONEDELJEK, 26. 09. 2016 SLOVENŠČINA
TOREK, 27. 09. 2016 ANGLEŠČINA
SREDA, 28. 09. 2016 ITALIJANŠČINA, FRANCOŠČINA
ČETRTEK, 29. 09. 2016 NEMŠČINA, ŠPANŠČINA
PETEK, 30. 09. 2016 ZAKLJUČNA PRIREDITEV

Letos smo se odločili, da bomo Evropski teden jezikov povezali s športom in olimpijskimi ter paraolimpijskimi igrami, ki so potekale v Riu v avgustu in septembru 2016. Namesto vsakodnevnih predavanj različnih strokovnjakov, smo se letos odločili zgolj za eno predavanje, in sicer na temo športa, ki je potekalo v torek, 27. 9. 2016, 7. in 8. šolsko uro ter je bilo obvezno za dijake 1. B, 1. D in 1. F.

Pri pouku slovenščine smo zato v ponedeljek, 26. 9. 2016, nekaj besed namenili tej temi ali pa se pogovarjali o pomembnosti ohranjanja maternega jezika. Pripravili smo tudi plakate o vseh tujih izrazih, ki jih uporabljamo, ko govorimo o športu. Od 7.30 do 8.00 ure ter med glavnim odmorom smo lahko prisluhnili slovenskim navijaškim pesmim. Malica in kosilo na ta dan sta bila slovensko obarvana: kruh z maslom in medom ter jabolčni sok za malico; za kosilo pa tipično nedeljsko kosilo (goveja juha, pražen krompir, kuhana govedina) ali ajdovi žganci s kislim mlekom.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka

V torek, 27. 9. 2016, smo se pri urah angleščine ukvarjali s pripravo plakatov na temo športa. V učilnici 13 smo dijaki 2.A pripravili nekaj več informacij o olimpijskih in paraolimpijskih igrah. Tudi v ostalih oddelkih smo bili aktivni – v nekaterih smo se pogovarjali o poeziji in kulturni raznolikosti; spet drugje o položaju angleščine in pomenu ohranjanja jezika, itd. Zjutraj in med glavnim odmorom smo poslušali britanske navijaške pesmi. Malica in kosilo sta bila ta dan britansko obarvana: za malico smo poskusili tipične angleške sendviče, za kosilo pa krompirček in ribo ter zelo zanimivo sladico (Lemon Meringue Sundae). 7. in 8. šolsko uro pa smo dijaki 1. B, 1. D in 1.F poslušali predavanje o kajtanju.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka

Pri pouku italijanščine in francoščine smo v sredo, 28. 9. 2016, pripravili plakate na temo športa ter med urami govorili o zgodovini olimpijskih iger. Med glavnim odmorom se je vrtela francoska glasba. Za malico in kosilo smo poskusili različne francoske jedi (Jambon Beurre, Pain bagnat, Croissant chèvre épinards , Salade Nicoise; za kosilo Ratatuille), še najbolj pa nas je navdušila sladica, ki smo jo dobili za kosilo: Flan.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka

V četrtek, 29. 9. 2016, smo poslušali nemške in španske navijaške pesmi; pri urah smo pripravljali plakate na temo olimpijskih iger in različnih športov. Pri pouku španščine smo dijaki 2. E pripravljali empanade. Malica in kosilo sta bila nemško-špansko obarvana: nemške preste in španske empanade za malico; za kosilo pa golaž in jabolčni zavitek z vanilijevo omako.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka

V petek smo imeli tako imenovani olimpijski dan – dan posvečen olimpijskim igram. Zato smo že zjutraj in pa med glavnim odmorom prisluhnili najbolj znanim izvajalcem, ki so v preteklosti nastopali na odprtju olimpijskih iger, in sicer:

  • Brian Adams in Nelly Furtado – Bang the Drum (zimske OI 2010 – Vancouver)
  • Celine Dion – The Power of the Dream (poletne OI 1996 – Atlanta)
  • Freddie Mercury in Montserrat Caballé – Barcelona (poletne OI 1992 – Barcelona)
  • Paul Engemann – Reach Out (poletne OI 1984 – Los Angeles)
  • Koreana – Hand in Hand (poletne OI 1988 – Seul)
  • Whitney Houston – One Moment in Time (poletne OI 1988 – Seul)
  • Thiaguinho and Projota - Alma e Coração (poletne OI 2016 – Rio)
  • Katy Perry – Rise (poletne OI 2016 – Rio)

Malica in kosilo sta bila ta dan športno obarvana: eko pirine štručke, veliko zelenjave in za sladico pusta sadna skuta; za kosilo pa nič sladice.

Zaključna prireditev je potekala med glavnim odmorom v mali dvorani. Pripravili smo kviz o športih in olimpijskih ter paraolimpijskih igrah, na katerem je sodelovalo 6 skupin s po šestimi dijaki – torej kar 36 dijakov. Strokovno komisijo so predstavljali prof. Julijana Taseva, prof. Maša Novakovič, prof. Mojca Kosi in prof. Nejc Marinič. Bilo je zelo zabavno, najboljši tekmovalci pa so za nagrado dobili tudi sladko presenečenje in kapo z logotipom Gimnazije Vič. Več pa v foto utrinkih:

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka

SLIKE 5 Hvala vsem, ki ste se udeležili zaključne prireditve. Prav tako najlepša hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k uspešni izvedbi tedna tujih jezikov 2016.

Zapisala: Mateja Legan, prof.