Dogodki in novice

Teden jezikov 2021

Teden jezikov

Jezikovna raznolikost je del bogate kulturne dediščine in pomembno orodje za doseganje boljšega medkulturnega razumevanja. Zato vsako leto – že 20 let zapored – 26. septembra na naši celini praznujemo evropski dan jezikov, ki naj bi nas še posebej spomnil na pomen ohranjanja jezikovne raznolikosti.

V tednu od 27. septembra do 1. oktobra smo s 'tednom jezikov' tudi na naši šoli obeležili pomen jezikovnega bogastva – na zdaj že kar tradicionalen način. Vsak šolski dan je bil glasbeno in kulinarično posvečen kulturni dediščini enega od jezikov, ki jih poučujemo na Gimnaziji Vič: ponedeljek je bil tako 'slovenski dan', torek 'nemški dan', sreda francoski dan', četrtek 'angleški dan', petek pa 'italijansko-španski dan'. Med glavnim odmorom so dijaki lahko prisluhnili značilni/tradicionalni glasbi, za malico pa so bili na voljo značilni/tradicionalni prigrizki. Člani UNESCO kluba so poskrbeli za plakate, na katerih so predstavili posamezne jezike, in z njimi prijetno popestrili dogajanje na šoli.

V tem tednu so bile tudi pri pouku tujih jezikov obravnavane vsebine, ki so se navezovale na bogastvo jezikovne dediščine in izpostavljale pomen prizadevanj za ohranjanje kulturnih in jezikovnih značilnosti.