Dogodki in novice

Teden jezikov

Med 25. in 29. 9. 2023 smo na Gimnaziji Vič obeležili teden jezikov, ki se je letos ukvarjal s temo »prepovedano v jeziku«.

Vsak dan je bil posvečen posameznemu jeziku, ko smo med glavnim odmorom poslušali glasbo te države ter malicali in kosili izbrane specialitete. V šolski knjižnici so si dijaki in dijakinje lahko ogledali in izposodili knjige, ki so bile oziroma so v različnih državah po svetu iz takšnih ali drugačnih razlogov prepovedane ali cenzurirane. 1.a je pripravil razstavo citatov iz omenjenih knjig, 3.f pa raziskal razloge za njihovo prepoved.

Prav tako smo gostili gostujoča predavatelja. V četrtek, 28. 9., je dijakom in dijakinjam predaval dr. Gašper Ilc z Oddelka za anglistiko Filozofske fakultete UL. Govoril je o rabi slovnice in tem, kako zmorejo glagolski časi v angleščini podajati implicitna sporočila, ki se raztezajo daleč preko izključno časovnih informacij. V torek, 26. septembra, pa je predaval dr. Vojko Gorjanc z Oddelka za prevajalstvo, ki je govoril o spreminjanju slovenščine, o preskriptivni slovnici in kako le-ta vodi v diskriminacijo.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka