Dogodki in novice

Unescov tujejezični recital Jezik – kultura in tradicija

J’ouvre la fenêtre
je respire
toute l’obscurité et le brouillard.
Odprem okno.
Vdihnem
vso temo in meglo.


Neja Jeršin

V petek, 6. novembra 2015, so naši dijaki Jon Galonja, Anamarija Sitar, Zala Gajser, David Kolšek in Oskar Longyka sodelovali na Unescovem Tujejezičnem recitalu Jezik – kultura in tradicija, ki ga že nekaj let kot nacionalni UNESCO projekt organizira Gimnazija Škofja Loka. Naši dijaki so sodelovali z odlično interpretacijo haikujev v romanskih jezikih, ki jim je dodatno življenje vdihnil strasten nastop violinista Oskarja Longyke.

Projekt Jezik - kultura in tradicija poudarja pomen rabe tujih jezikov skupaj z rabo materinščine. Jezik ni zgolj orodje za sporazumevanje, z jezikom se učimo kulture naroda, spoznamo njegovo zgodovino in kulturno dediščino. S tem si širimo obzorja duha, bogatimo svojo izobrazbo ter se naučimo strpnosti do drugačnih.

V dopoldanskem delu recitala so poleg naših dijakov sodelovali še dijaki v UNESCO ASP mrežo povezanih srednjih in osnovnih šol, pa tudi izjemni učenci Zavoda za korekcijo sluha in govora iz Portoroža ter razigrani otroci iz vrtca. Vsem nastopom je bila skupna tema SVETLOBA - kot luč, prihodnost, upanje, žar.

Dijake sva v Škofjo Loko spremili mentorici Tadeja Rudolf Vahtar in Julijana Taseva.

slika0 slika1 slika2 slika3 slika4 slika5 slika6 slika7