Dogodki in novice

UpCycling naslednji korak v evoluciji recikliranih plastičnih materialov

V sredo, 7. 1. 2015, je skupina dijakov 2.d razreda, ki pripravlja projektno nalogo z naslovom Plastika ni le odpadek, pod mentorskim vodstvom Sonje Artač, na naši šoli gostila priznano strokovnjakinjo s področja predelave in ponovne uporabe odpadne plastike, dr. Manico Ulčnik Krump, iz mednarodnega podjetja INTERSEROH.

Za naše dijake je dr. Ulčnik Krumpova pripravila predavanje o eni najnaprednejših in v svetovnem merilu zelo uspešnih tehnologij predelave in ponovne uporabe odpadne plastike, upcyclingu.

Za razliko od recikliranja, kjer se isti material lahko ponovno uporabi le v omejenem številu reciklirnih ciklusov je upcycling proces, ki omogoča praktično neomejeno število ciklusov predelave in ponovne uporabe večine plastičnih materialov. Dr. Ulčnik Krumpova je članica razvojne skupine, ki je lastnica enega od patentov za izdelavo materiala pridobljenega s postopkom upcyclinga.

V predavanju je bil poudarek na predstavitvi plastike kot materiala, ki je v mnogih gospodarskih panogah in v vsakodnevnem življenju nezamenljiv. Drugi poudarek je bil na postopkih in načinih zbiranja ogromnih količin odpadne plastike, ki je globalni okoljski problem. Tretji in ključni poudarek pa je bil na postopkih predelave in ponovne uporabe plastike po načelu upcyclinga.

Srečanje z dr. Manico Ulčnik Krump je bilo tudi priložnost za seznanjanje z uspešno karierno potjo slovenske strokovnjakinje v mednarodnem strokovnem in gospodarskem okolju.

Več ...

slika dogodka slika dogodka