Dogodki in novice

VičMUN

Kratica MUN pomeni Model United Nations. Vsak dijak zastopa delegata druge države v debatah o aktualnih globalnih temah, ki se obravnavajo v različnih organih Organizacije združenih narodov. Cilj tovrstnih srečanj je sprejetje resolucije, poleg tega pa se delegati naučijo tudi javnega nastopanja, angleške pravne terminologije in osnov mednarodnega prava.

VičMUN 2023 je gostil dva komiteja: Varnostni svet ter Svet za človekove pravice. Obeh skupaj se jih je udeležilo 40 delegatov iz osmih slovenskih gimnazij. Sodelovali so dijaki iz Druge Gimnazije Maribor, Gimnazije Bežigrad, Gimnazije Celje Center, Gimnazije Jožeta Plečnika, GImnazije Poljane, Gimnazije Ledina, Gimnazije Ptuj in Gimnazije Vič.

Na uvodni ceremoniji so spregovorile mentorica prof. Mojca Kosi, ravnateljica mag. Alenka Krapež in posebni gostji Maja Kalin, nekdanja dijakinja in uspešna članica UNESCO kluba Gimnazije Vič, in Sara Žibrat, ena najmlajših sloveskih parlamentark. Za kulturni program je poskerbel glasbeni duo Ana Krevh na violi in Filip Juvančič na prečni flavti.

Varnostni svet je debatiral na temo globalnih problemov kibernetske varnosti. Predsedovali sta mu Lana Savanović, dijakinja četrtega letnika in Nadja Šarić, ki je lansko šolsko leto na naši šoli maturirala. Delegati so sodelovali pri ustvarjanju skupne resolucije, pod vodstvom delegacij Francije in Gane.

Svet za človekove pravice je razpravljal na temo kršenja človekovih pravic na Poljskem. Komiteju sta predsedovala dijaka četrtih letnikov naše šole Anja Pavšič in Val Stankovič Pangerc. Sprejeta resolucija je bila zelo progresivna, a ji je v zaključni ceremoniji poljska delegatka v govoru nasprotovala. Poljsko so namreč pri volitvah za sprejetje resolucije preglasovali, sama pa ni imela možnosti veta.

V obeh komitejih sta nagrado za najboljšega delegata prejela francoska delegata. Mitja Korošec, dijak Druge Gimnazije Maribor, je prejel nagardo best delegate v Varnostnem svetu, Viktorija Brecl, dijakinja Gimnazije Celje Center, pa v Svetu za človekove pravice.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka