Dogodki in novice

Vilnius International Project Olympiad

Na mednarodni projektni olimpijadi Vilipo v Litvi so naši dijaki prejeli dve zlati medalji.

  • Ela Podboršek in Tim Strnad, 3.c, zlata medalja v kategoriji Energy.
    Advanced superhydrophobic coatings based on modified silica nanoparticles deposited on glass and aluminium surface. Mentorica Alenka Mozer, prof.kemije, in zunanji mentor dr. Peter Rodič, Institut Jožef Stefan, Odsek za fizikalno in organsko kemijo K3.
  • Teodor Maurer in Ema Zdovc, 4.a, zlata medalja v kategoriji Engineering.
    Lignin-derived chemicals produced by Ni/C-assisted lignin depolymerisation: structure-reactivity relationship. Mentorica Alenka Mozer, prof.kemije, in zunanja mentorica Tina Ročnik s Kemijskega Inštituta.

Dijakom in njihovim mentorjem iskreno čestitamo!

Teodor Maurer in Ema Zdovc sta se na tekmovanje prijavila direktno ter se uvrstila v finale na osnovi izbora strokovne komisije organizatorjev.

Ela Podboršek in Tim Strnad, sta se na olimpijado Vilipo kvalificirala neposredno kot zmagovalca tekmovanja ScienceJam v Novem mestu. Slovensko delgacijo so zastopale še dijakinje Gimnazije Kranj, ki so se na ScienceJam tekmovanju uvrstile na drugo mesto in si s tem dosežkom prav tako prislužile odhod v Litvo.

Tekmovanje se je odvijalo v glavnem mestu Litve, v Vilni. V finale se je uvrstilo 51 projektov iz 14 različnih držav (Evropa, Azija, Afrika, Južna Amerika). Prvi dan so potekali zagovori projektov pred sodniki, drugi in tretji dan pa so si dijaki ogledali mesto Vilna in mestece Trakai, znano po čudovitem srednjeveškem gradu na otoku sredi jezera.

Organizatorji in udeleženci olimpijade so bili zelo veseli promocijskih daril iz Slovenije; še posebej so jih navdušile majice naše gimnazije, ki so jih s ponosom nosili ves čas dogodka.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka