Dogodki in novice

Goran Vojnović in viški maturanti

Goran Vojnović

V petek, 13. 11. 2020, ob 13.30, je bil gost na pogovoru viških maturantov pisatelj Goran Vojnović, ki je v svojem gostobesednem slogu odgovarjal na zanimiva vprašanja iz njegovega romana, ki obravnava življenje treh generacij družin, v katerih je mati Slovenka, mož pa druge narodnosti.

Pogovor je razkrival mnoge dileme zakoncev, različnih kultur, zgodovinskih okoliščin, pa tudi vrednot, kot so: odgovornost, svoboda, družina itd. Pogovor je povezovala v sodelovanju z dijaki Jana Ozimek, prof.

Goran Vojnović (1980, Ljubljana) je pisatelj in režiser, scenarist in kolumnist. Režiral je štiri kratke filme (Fužine zakon, Sezona 90/91, Moj sin, seksualni manijak, Kitajci prihajajo) in dva celovečerna filma (Piran Pirano in Čefurji raus!).

Z Markom Šantićem je napisal scenarij za kratki film Sretan put Nedime. Vojnović je napisal tudi scenarij za kratki film Luči mesta v režiji Klemna Dvornika Za svoj prvenec, mladinski roman Čefurji raus!, ki je preveden v osem jezikov, je prejel nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta 2009. Tudi za svoja naslednja romana, Jugoslavija, moja dežela, 2012, in Figa, 2016, je prejel nagrado kresnik. Romana Čefurji raus! in Jugoslavija, moja dežela so uprizorili v gledališču.