Dogodki in novice

Svetovna noč knjige 2018

26. aprila 2018 je angleški knjižni klub Gimnazije Vič pripravil praznovanje svetovne noči knjige. Pri tem dogodku, ki konec aprila že vrsto let poteka na naši šoli, so tudi letos, poleg dijakov gimnazije vič, sodelovali učenci osnovnih šol in zelo veseli smo, da se število sodelujočih osnovnih šol povečuje.

Letošnje praznovanje je bilo osredotočeno na pisateljico Mary Shelley in njen roman Frankenstein, od izida katerega je letos minilo dvesto let. To književno delo smo izbrali za podlago številnim projektom, ki so potekali tako na naši šoli kot tudi na sodelujočih osnovnih šolah, uporabili pa smo ga tudi kot osnovo za izbor tem, med katerimi so lahko učenci in dijaki izbirali na natečaju pisanja kratke zgodbe.

Dijaki in učenci so nato na podlagi izbranih fraz iz romana Frankenstein sami izbrali tematsko ozadje svojih kratkih zgodb, ki niso smele presegati sto besed, kar se je ponovno izkazalo kot zelo zahteven izziv. Številni mladi ustvarjalci, ki so se odločili za sodelovanje na natečaju, so nas navdušili s svojimi prispevki. Prejeli smo več kot 250 kratkih zgodb, med katerimi smo nato izbrali najbolj izvirne, ki smo jih objavili v posebni publikaciji, najboljše med njimi pa so bile tudi nagrajene. Najbolj obetavni mladi avtorji so bili nagrajeni z bučnim aplavzom.

Na zaključni prireditvi smo lahko uživali tudi v kulturnoumetniškem programu dijakov Gimnazije vič, ki je vseboval zelo pester nabor recitacij, interpretacij, dramskih prizorov, glasbenih nastopov in improvizacij ... Tudi ob koncu njihovih nastopov je bil aplavz zgovoren pokazatelj kakovosti prispevkov in njihove izvedbe.

Tovrstni dogodki so izjemno pomembni za ohranjanje stika mladih generacij z literaturo, umetnostjo nasploh in kulturo, pa tudi res lepa priložnost, da se med seboj srečujejo v tovrstnem kontekstu in drug drugega bogatijo. V tem duhu se že vnaprej veselimo prihodnjih srečanj s čim večjim številom sodelujočih dijakov in učencev osnovnih šol.

Mentorja projekta, Tim Gallagher in Blanka Klobučar, se zahvaljujeva za sodelovanje in kakovostne prispevke učencem in mentorjem sledečih osnovnih šol:

  • OŠ Bičevje,
  • OŠ Brezovica pri Ljubljani,
  • OŠ Dobrova,
  • OŠ Kolezija,
  • OŠ Škofljica,
  • OŠ Šmartno pod Šmarno goro.

Hvala pa seveda tudi vsem sodelujočim dijakom Gimnazije Vič, ki so soustvarili tako uspešno prireditev: članom angleške promocijske skupine in angleškega knjižnega kluba, članom pevskega zbora Gimnazije Vič, ki deluje pod umetniškim vodstvom dr. Marije Mihevc, ter nadarjenim mladim likovnim in glasbenim ustvarjalcem.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka