Dogodki in novice

Svetovna noč knjige 2021

Svetovna noč knjige je dogodek, ki na Gimnaziji Vič že dolga leta povezuje pouk angleščine in obšolske dejavnosti s promocijo branja in ustvarjalnostjo. S tem se pridružujemo številnim domačim in mednarodnim institucijam ter posameznikom, ki jim književnost predstavlja bogastvo in pomembno vrednoto. Zelo smo veseli, da smo kljub številnim preizkušnjam tudi letos uspeli izpeljati vse načrtovane dejavnosti.

V sklopu rednega pouka so imeli dijaki možnost branja, interpretacij in predstavitev pesmi ter krajših književnih del, ki jih je povezovala rdeča nit – 'knjige, ki te nasmejijo in spravijo v dobro voljo'. Veliko dijakov se je odzvalo povabilu k sodelovanju, saj so bili pri predstavitvi povsem svobodni in so se lahko poslužili tako besede, kot tudi slike, fotografije, glasbe itd.

Tradicionalni natečaj Gimnazije Vič za najboljšo kratko zgodbo v angleščini, ki ne sme presegati sto besed, pa je bil letos vezan na junake, ki jih je v seriji knjižic z naslovom Mr Men upodobil Roger Hargreaves, in med katerimi je prva izšla leta 1971, natanko pred petdesetimi leti. Še prav posebej smo veseli, da so se natečaja ponovno udeležili tudi osnovnošolci; vsi sodelujoči pa so tudi letos komisijo navdušili s svojo izvirnostjo.

Na natečaj je prispelo preko 250 zgodb, med katerimi je bilo veliko res kakovostnih prispevkov. Komisija je imela kar težko nalogo, da je izbrala najboljše zgodbe za objavo (okrog 70) ter nato med temi še zmagovalne zgodbe (okrog 20). Glavni kriteriji izbora so bili: izvirna ideja, izvirna perspektiva, spretnost opisovanja in odprtost interpretacije. Ob koncu natečaja smo izdali publikacijo, ki so jo prejeli vsi učenci in dijaki, ki so imeli objavljene ali nagrajene zgodbe, ter njihovi mentorji. Avtorji zmagovalnih zgodb pa so prejeli tudi priznanja in knjižne nagrade.

Mentorja angleškega knjižnega kluba Gimnazije Vič, Blanka Klobučar in Tim Gallagher, se zahvaljujeta vsem sodelujočim dijakom, učencem in njihovim mentorjem in iskreno čestitata vsem nagrajencem. Brez podpore in požrtvovalnega dela organizatorjev in mentorjev projekt ne bi mogel biti tako uspešen.

Sodelovale so sledeče osnovne šole:

  • OŠ Brezovica pri Ljubljani,
  • OŠ Dobrova,
  • OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica,
  • OŠ Kolezija,
  • OŠ Kolezija – lokacija Splitska,
  • OŠ Škofljica,
  • OŠ Šmartno pod Šmarno goro.

Iskreno se veselimo novih ustvarjalnih izzivov in sodelovanja tudi v prihodnjem šolskem letu.