Dogodki in novice

Svetovna noč knjige 2022

Svetovna noč knjige je dogodek, ki ga na Gimnaziji Vič že dolga leta obeležujemo in tudi na ta način spodbujamo dijake k branju leposlovja. S tem se pridružujemo številnim domačim in mednarodnim institucijam ter posameznikom, ki jim književnost predstavlja bogastvo in pomembno vrednoto.

Zelo smo veseli, da smo tudi letos uspeli izpeljati tradicionalni natečaj Gimnazije Vič za najboljšo kratko zgodbo v angleščini, ki ne sme presegati sto besed. Letos je bil povezan z literaturo ameriške pisateljice znanstvene fantastike, Octavie E. Butler. Natečaja so se ponovno udeležili tudi osnovnošolci, ki so nas navdušili s svojo izvirnostjo.

Prejeli smo več kot 300 zgodb, med katerimi je bilo veliko izjemno kakovostnih prispevkov. Tako je imela komisija kar težko nalogo, da je izbrala najboljše zgodbe za objavo (okrog 70) ter nato med temi še zmagovalne zgodbe (15), za katere so avtorji prejeli tudi posebna priznanja in knjižne nagrade. Glavni kriteriji izbora so bili: izvirnost ideje in perspektive, spretnost opisovanja in odprtost za interpretacijo. Ob koncu natečaja smo izdali publikacijo, ki so jo prejeli vsi učenci in dijaki, ki so imeli objavljene ali nagrajene zgodbe, ter njihove mentorice.

V imenu angleškega knjižnega kluba Gimnazije Vič se zahvaljujemo vsem dijakom in učencem, ki so nam posredovali svoje prispevke, in iskreno čestitamo vsem nagrajencem. Zahvala gre tudi mentorjem in mentoricam, saj brez požrtvovalnega dela vseh sodelujočih učiteljev projekt zagotovo ne bi bil tako uspešen.

Sodelovale so sledeče osnovne šole:

  • OŠ Brezovica pri Ljubljani,
  • OŠ Dobrova,
  • OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica,
  • OŠ Kolezija,
  • OŠ Stari trg ob Kolpi,
  • OŠ Škofljica,
  • OŠ Šmartno pod Šmarno goro.

Posebna zahvala gre Maši Bratkovič (2. B) in Zoji Jesih (2. B), ki sta s svojimi ilustracijami popestrili publikacijo.

Veselimo se novih ustvarjalnih izzivov in sodelovanja tudi v prihodnjem šolskem letu.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka