Dogodki in novice

Svetovna noč knjige 2023

20. aprila 2023 smo na Gimnaziji Vič lahko ponovno obeležili svetovno noč knjige s srečanjem v živo. Prireditve, ki so jo skupaj z mentorjema pripravili člani angleškega knjižnega kluba in angleške promocijske skupine, so se poleg dijakov Gimnazije Vič udeležili tudi učenci in mentorji iz sedmih osnovnih šol, ki so sodelovale na letošnjem natečaju za najboljšo angleško kratko zgodbo.

Navdih za pisanje kratkih zgodb smo letos poiskali pri priznani mladinski pisateljici Judith Kerr, saj letos mineva sto let od njenega rojstva. Osrednje besedilo, The Tiger Who Came to Tea, je služilo kot osnova za številne manjše projekte, ki so potekali pri pouku angleščine v prvi polovici šolskega leta. Iz tega dela smo izbrali tudi fraze, ki so mladim ustvarjalcem služile kot izhodišče za avtorska besedila, ki niso smela presegati sto besed.

Na natečaj je prispelo več kot 300 prispevkov in zelo veliko število jih je bilo res kakovostnih, tako da je v finalni izbor prišlo blizu 90 kratkih zgodb, ki so bile tudi objavljene v publikaciji. Avtorji 17 najbolj izvirnih prispevkov, ki so nas še prav posebej navdušili s svojimi idejami, ubeseditvijo in slogom pisanja, pa so prejeli posebna priznanja in knjižne nagrade.

Na prireditvi smo lahko uživali v bogatem in zelo raznolikem kulturnoumetniškem programu, ki se je navezoval na okrogle obletnice svetovno znanih umetnikov na področju književnosti in glasbe. V tem delu so bile prebrane tudi vse nagrajene kratke zgodbe.

Mentorja projekta, Blanka Klobučar in Tim Gallagher, se zahvaljujeva vsem učencem in mentorjem iz sodelujočih osnovnih šol za odlične prispevke in prizadevno delo ter seveda za udeležbo na prireditvi. Sodelovale so sledeče osnovne šole:

  • OŠ Brezovica pri Ljubljani (mentorice: Barbara Cajnar, Marjana Hvalec, Nataša Intihar Klančar, Tina Račnik, Irena Sbil)
  • OŠ Dobrova (mentorica: Polona Kolenc)
  • OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica (mentorici: Tanja Plohl, Helena Svete Hladnik
  • OŠ Kolezija (mentorica: Maja Rebernik Nerat)
  • OŠ Škofljica (mentorice: Liza Bratuž Derenčin, Andreja Janežič Stanežič, Mersiha Pašić), PŠ Lavrica (mentorja: Jan Čufer, Špela Tomažin)
  • OŠ Šmartno pod Šmarno goro (mentorice: Ester Beguš, Maja Haclar Anžin, Urška Knez)

Ob koncu pa izrekava iskreno zahvalo tudi vsem sodelujočim dijakom Gimnazije Vič – voditelju, bralcem, igralcem, glasbenikom in likovnim ustvarjalcem ter hostesam.

Vsi se že veselimo srečanja ob svetovni noči knjige 2024.

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka