Dogodki in novice

Noč knjige in zaključek natečaja za angleško kratko zgodbo 2024

25. aprila 2024 je na šoli potekala prireditev ob Noči knjige, s katero smo se pridružili številnim drugim dogodkom, ki potekajo konec aprila z namenom, da osvetlijo in poudarijo bogastvo knjig in pomen branja.

Na prireditvi, ki so se je poleg dijakov Gimnazije Vič udeležili tudi učenci in mentorji iz sedmih osnovnih šol, smo lahko uživali v bogatem in zelo raznolikem kulturno-umetniškem programu, ki se je navezoval na okrogle obletnice svetovno znanih umetnikov na področju književnosti in glasbe.

Zaključni del prireditve smo namenili podelitvi priznanj najbolj obetavnim mladim ustvarjalcem, ki so sodelovali na letošnjem natečaju za najboljšo angleško kratko zgodbo, ki ga razpisuje Gimnazija Vič.

Navdih za pisanje kratkih zgodb smo poiskali pri pisateljici Edith Nesbit, saj letos mineva sto let od njene smrti. Iz nabora njene otroške proze smo izbrali delo The Railway Children, ki nam je služilo tudi kot izhodišče za nabor fraz, na podlagi katerih so se učenci in dijaki odločali za pisanje mini avtorskih besedil.

Veliko prispevkov, ki so prispeli na natečaj, je bilo res kakovostnih, tako da je v finalni izbor prišlo okrog 90 kratkih zgodb, ki so tudi objavljene v publikaciji. Avtorji 22 najbolj izvirnih prispevkov, ki so nas še prav posebej navdušili s svojimi idejami, jezikovnim znanjem, ubeseditvijo in slogom pisanja, pa so prejeli posebna priznanja in knjižne nagrade.

Mentorja projekta, Blanka Klobučar in Tim Gallagher, se zahvaljujeva vsem učencem in mentorjem s sodelujočih osnovnih šol za odlične prispevke in prizadevno delo ter seveda za udeležbo na prireditvi. Sodelovale so sledeče osnovne šole:

  • OŠ Brezovica pri Ljubljani (mentorice: Barbara Cajnar, Tina Glavan, Marjana Hvalec, Nataša Intihar Klančar)
  • OŠ Dobrova (mentorica: Polona Kolenc)
  • OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica (mentorici: Tanja Plohl, Helena Svete Hladnik)
  • OŠ Kolezija (mentorica: Maja Rebernik Nerat)
  • OŠ Škofljica (mentorice: Liza Bratuž Derenčin, Andreja Janežič Stanežič), PŠ Lavrica (mentor: Jan Čufer)
  • OŠ Šmartno pod Šmarno goro (mentorici: Maja Haclar Anžin, Urška Knez)

Iskrena zahvala tudi vsem sodelujočim dijakom Gimnazije Vič – voditeljskim parom, bralcem, igralcem, glasbenikom in likovnim ustvarjalcem ter hostesam. Prav posebej se zahvaljujeva dijakinjama Poloni Larisi Perman (za ilustracije v publikaciji) ter Adi Lovenjak (za oblikovanje obeh predlog za priznanja).

Nasvidenje na srečanju ob Noči knjige 2025!

slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka slika dogodka