Dogodki in novice

Marec 2013 – mesec matematike na Gimnaziji Vič

12. marca - predavanje dr. Damjana Kobala - Upravljanje (mentalnega) portfelja

Ob preprostih in lepih idejah smo poskušali dojeti moč razuma in navdih razumevanja. Danes bi te ideje uvrstili v matematiko. Arhimed jih je obravnaval kot temeljna spoznanja človeškega duha. Leonardo da Vinci jih je uvrščal med 'saper vedere'. Promovirali smo portfelj vedenja in dvomili v dobičkonosnost trgovanja z iluzijami.

14. marca - Dan števila π

Rezultati tekmovanja v deklamiranju decimalk števila π

  1. Tina Pečan (1.e), 914 decimalk
  2. Kristjan Kostelec (1.d), 792 decimalk
  3. Kristian Božak Kavčič (1.c), 441 decimalk

Nagrajeni za najboljši izdelek na temo število π so bili Miha Predovnik (4.b), Tilen Jurca in Domen Požrl (4.a), Manca Košir (3.b), Eva Zupančič (3.c); na natečaju matematične poezije pa sta bili nagrajeni Anja Erbežnik (4.a) in Ines Meršak (4.f).

21 marca - šolsko tekmovanje iz matematike – Kenguru

25. marca - predavanje dr. Boštjana Kuzmana - Na končnem polju rožice cveto

Abstraktni jezik algebre sodobnim matematikom omogoča učinkovit opis novih odkritij, a jih žal dela tudi popolnoma nerazumljiva nematematikom. Ne da bi to vedeli, se že v osnovni šoli srečujemo z neskončnimi grupami, kolobarji in polji. Včasih pa so lahko majhne - torej končne - množice še bolj vznemirljive od neskončnih. Na predavanju bomo poskusili odkriti, kaj so končna polja in kje vse se skrivajo.

27. marca - predavanje dr. Jureta Kališnika - Uvod v neevklidske geometrije

Primerjali smo evklidsko, sferično in hiperbolično geometrijo. Mnogi znani izreki, kot sta na primer Pitagorov izrek in izrek o vsoti kotov v trikotniku, veljajo tudi v neevklidski geometriji, vendar pa v malce drugačni obliki.

Oglejte si, kako smo obeležili mesec matematike v preteklih letih 2012 in 2011.

Aktiv matematikov Gimnazije Vič