Dejavnosti

Haiku

Kaj je haiku

Haiku je trivrstična pesniška oblika, japonskega izvora. Danes velja za najbolj razširjeno pesniško obliko na svetu. Kot kaže, je njena kratka forma, po drugi strani pa filozofska, intuitivna, globoka vsebina, idealna duhovna hrana za sodobnega človeka, ki marsikdaj nima časa opaziti sebe, svojih resničnih potreb, drugih.

Natečaj za najboljši srednješolski haiku

Gimnazija Vič in Cankarjev dom sta letos razpisala že 17. srednješolski natečaj za najboljši haiku v slovenskem, angleškem, španskem, italijanskem, francoskem in nemškem jeziku.

Objavljamo seznam nagrajencev 17. srednješolskega haiku natečja.

Vse nagrajene dijake/dijakinje in mentorje/mentorice, vabimo na zaključno prireditev, ki bo 11. aprila 2017, ob 17. uri v Štihovi (Okrogli) dvorani Cankarjevega doma.

Pregled in nagrajenci preteklih natečajev

Mednarodni srednješolski haiku natečaj

Gimnazija Vič je tudi pobudnica mednarodnega srednješolskega haiku natečaja, ki poteka v angleščini, na njem pa sodelujejo dijaki iz Švedske, Madžarske, Finske, Italije in Slovenije. Zaključna prireditev, ki je obarvana s kulturo sodelujočih držav, rotira, tako da imajo najobetavnejši dijaki možnost vstopa v mednarodni prostor.

31. marca 2017 smo na šoli gostili učence in mentorje treh slovenskih osnovnih šol, ki so sodelovali na natečaju za najboljšo kratko zgodbo v angleščini, ter mentorje in dijake iz štirih evropskih držav, ki so sodelovali na natečaju za najboljši haiku. Več »