Dejavnosti
Raziskovalne naloge » Geografija » Ledenik pod Skuto: "Zakaj se spreminjam?"

Ledenik pod Skuto: "Zakaj se spreminjam?"

Avtorica:
Erika Kozamernik
Mentorica:
Jana Jerman
Ključne besede:
Ledenik pod Skuto, padavine, letna temperatura, Kamniško-Savinjske Alpe
Povzetek:

Glavna tema moje raziskovalne naloge je bil Ledenik pod Skuto. Zanimalo me je, kaj je tisto, kar ima večji vpliv na njegovo krčenje oziroma širjenje. Je to letna količina padavin ali povprečna letna temperatura in temperaturni maksimumi.

Idejo sem dobila na predavanju o geološki zgradbi naših Alp. Naloga temelji na analizi podatkov, katere sem izbrala iz spletnega arhiva Agencije Republike Slovenije za okolje. Analiza teh podatkov obsega obdobje od leta 1981 do 2009. Za izračun potrebnih vrednosti sem si pomagala s podatki s padavinske postaje v Kamniški Bistrici in s podatki s klimatološke postaje na Krvavcu. Podatke sem primerjala, izračunala porast padavin in padec temperature na 100 višinskih metrov, ter jih preračunala na nadmorsko višino Ledenika pod Skuto.

Na ledenik sem se odpravila tudi v času letnih meritev in se prepričala o njegovem obsegu. Žal vse lažje verjamem našim strokovnjakom, ki pravijo, da trenutno naš največji ledenik postaja vse manjši in nas utegne v prihodnjih desetih letih zapustiti.