Dejavnosti
Raziskovalne naloge » Kemija » Čokolada kot ključna sestavina pri sladicah

Čokolada kot ključna sestavina pri sladicah

Avtorica:
Nina Slivnik, 3.d
Mentorica:
Tanja Cvirn Pavlin
Ključne besede:
čokolada, vrste čokolade, kakavovo maslo, temperiranje
Povzetek:

Sama zelo rada pripravljam slaščice, pri katerih se kot sestavina uporablja tudi čokolada. V knjigah za pripravo slaščic najdemo postopek temperiranja čokolade, ki poteka s segrevanjem, ohlajanjem in ponovnim segrevanjem čokolade na ozko določenih temperaturnih intervalih. Predvideva tudi uporabo posebnih termometrov za temperiranje.

Raziskovalna naloga z naslovom Čokolada – ključna sestavina pri slaščicah predstavi čokolado, njeno sestavo, zgodovino in način pridobivanja ter raziskuje problem temperiranja različnih vrst čokolade pri pripravi slaščic.

Pri delu sem poleg dela z literaturo obiskala čokoladnico Rustika v Volčjem Potoku, kjer ročno izdelujejo izdelke iz čokolade. Za pripravo čokolade uporabljajo aparaturo za temperiranje. V šolskem laboratoriju sem s spreminjanjem mejnih temperatur temperiranja različnih vrst čokolade (bele, mlečne, črne čokolade) poskušala dokazati, da za temperaturo pri postopku temperiranja ni nujno, da je tako natančno definirana in lahko temperaturno območje razširimo. Preverila sem tudi obnašanje kakavovega masla pri temperiranju, saj se (med drugim) v deležu kakavovega masla posamezne vrste čokolade razlikujejo.

Ugotovila sem, da je temperaturno območje pomembno, ne moremo ga poljubno spreminjati, za merjenje temperature lahko uporabimo navaden (alkoholni) termometer, vsebnost kakavovega masla vpliva na postopek temperiranja.