Dejavnosti

Klub L'etažer

V okviru Gimnazije Vič je s šolskim letom 2009/10 vzšel literarni klub L'etažer pod mentorstvom prof. Marjetke Krapež. V septembru smo začeli zbirati naše vrste, ki sedaj štejejo okoli dvajset dijakinj in dijakov, polnih svežih idej. Naše sestankovanje je poleg branja in kreativnega pisanja v kratkem času obrodilo tudi literarne večere, prireditve, natečaje in še marsikaj se bo našlo. Nekoliko pa tudi že lezemo izven okvira Gimnazije Vič, saj sodelujemo z literarnim klubom Naglas Gimnazije Poljane in drugimi gimnazijami po Sloveniji. Tudi za prihodnost nam vsekakor ne zmanjkuje načrtov, zato ste vabljeni, da se udeležite naših prihajajočih literarnih večerov ali pa se nam celo pridružite.

Rezultati razpisa za najboljšo črtico

črtica

Literarni klub L'etažer je v letošnjem šolskem letu odprl vrata kratki prozi in razpisal natečaj za najboljšo črtico. Natečaju se je uresničilo kar 43 želja., črtice pa so pisali dijaki Gimnazije Bežigrad, Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, Prve gimnazije Maribor, Srednje vzgojiteljske šole iz Ljubljane in Gimnazije Vič.

Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje, predvsem pa čestitamo za ustvarjalnost. Črtice je brala in vrednotila komisija v sledeči sestavi: prof. Marjetka Krapež, prof. Tanja Šket, študentka primerjalne književnosti in španščine Laura Repovš in dijak četrtega letnika Gimnazije Vič Grega Ulen. Vse izstopajoče črtice pri bralcu vzbudijo posebno čustveno razpoloženje, v ta namen občuteno prikazujejo zunanje okolje in pri tem spretno vzdržujejo mejo med epskim in lirskim; zato se je komisija odločila podeliti pet enakovrednih nagrad.

GAŠPER PESEK: NA PRAGU KROŽNEGA STOPNIŠČA
Še en korak, še ena stopnica in vrata, simfonija vzpona, ki je zapisana v črtici, je lahko poznana mnogim, a je vendar tako samosvoja. Le eden je, ki sliši svoje jadro in preostane mu le nadaljevati vzpon, da bi z njim lahko nekoč odplul v neznano.

ANA LORGER: NOCTURNE
Vsaka duša ima ob sebi žival, je zapisano v črtici o slovesu. A duša, ki ima ob sebi metulja, pravi, ne more ravnati drugače, kot da vedno znova zapusti cvet in išče novega.

TANJA BOŽIČ: TIŠINA
Črtica je bistra igra izrečenega in neizrečenega. Medtem, ko skuša najti prave besede za uničujočo tišino, spozna, da ima lahko samo tišina moč pravih besed.

EVA JURKO: NOČ MONGOLIJE
Črtica je kot prišlek, ki razveže širok platnen pas na plašču besed in ima pod njim vse, kar potrebuje. V neskončni brezčasnosti noči Mongolije ujame trenutek, ko se poti v puščavi prekrižajo in v njej za vedno pustijo sledi.

MIHA MUŽIČ: DEIMOS, FOBOS
Strahu navkljub je v črtici toliko svežine, kot je svež veter med skokom v globino. A, kot pravi, stvar je jasna: mladost se nima česa bati - četudi je njena edina vez z življenjem še tako tanka in mehka, strah nenadoma izgine in elastika zdrži.

Menimo, da si poleg nagrajenih posebno pozornost zaslužijo tudi tiste, ki so nas s svojo individualno noto in formalno zgradbo prepričale.

BRINA ZAGORC: OTROK
EVA ŽUNEC: SKRIVNOSTNI ODTENKI DEŽJA
NINA SLIVNIK: SOVRAŽIM TE
PETRA GROBELNIK: RAZGALJENOST LUNE
VID KOCJAN: POBEG
MATJAŽ JAMNIK: ČRTICA O SPOZNANJU
MIHA STERLE: AND THERE WE WERE

Odlomki črtic so bili prebrani na sklepnem literarnem večeru Želja, senca in esenca ob zaključku natečaja in podelitvi nagrad, pohvaljene in nagrajene črtice pa bodo objavljene v literarnem zborniku Gimnazije Vič.

Dejavnosti v prejšnjih letih