Dejavnosti

Publikacije

Dijake vzpodbujamo, da se izražajo tudi skozi pisanje. Tako razvijajo svojo kritično misel in literarni izraz. Vzpodbujamo jih, da se udeležujejo različnih literarnih natečajev, natečaje pa razpisujemo tudi na šoli.

Verjamemo, da je prav poseben, vesel občutek videti svojo pesem, prozno besedilo ali grafično delo v knjižici. Skupaj z dijaki se veselimo tudi mentorji.

Zato vsako leto izdamo:

  • Zbornik srednješolske proze in poezije dijakov Gimnazije Vič (od leta 1999)
  • Zbornik srednješolskega natečaja za najboljši haiku (od leta 2001)
  • Vsaj eno številko šolskega časopisa Vičwatch (od leta 1999)
  • Letopis (od leta 1996)
  • Zbirko angleških haikujev (od leta 2011)
  • Zbirko najboljših kratkih zgodb v angleščini (od leta 2016)

V posameznih letih se izkaže, da ima dijaška in mentorska literarna ustvarjalnost še poseben zagon, takrat izidejo še dodatne knjižice.

Trak publikacije

Vsako pomlad že od leta 1999 Gimnazija Vič izda zbornik literarnih del viških gimnazijcev tistega šolskega leta. Najbolj nadarjenemu dijaku izdamo tudi samostojno zbirko. Izdajo literarnega dela mladi literati predstavijo na dogodku ob branju svojih del in glasbi.

Od leta 2001 je šola pobudnica srednješolskega natečaja za najboljši haiku v okviru katerega povezujemo dijake iz cele Slovenije. Ob zaključku natečaja izbrane haikuje objavimo in na prireditvi v Cankarjevem domu podelimo nagrade. Več »

Dijake vzpodbujamo tudi k pisanju o aktualnih dogodkih in dogajanjih v šoli in tudi širše. Tako od leta 1999 izhaja šolski časopis Vičwatch, ki vsako leto doživlja novo preobrazbo kot odmev časa in dijakov. Več »

Od leta 1996 pa izhaja Yearbook – Letopis: zbirka fotografij dijakov po oddelkih in fotografij različnih šolskih dogodkov s kratkimi komentarji. Več »

Gimnazija Vič je pobudnica mednarodnega natečaja za najboljši haiku v angleškem jeziku, ki povezuje dijake iz različnih držav. Do sedaj so že sodelovali dijaki šol iz Italije, Estonije, Turčije, Hrvaške, Madžarske, Belgije, Švedske, Finske in Slovenije. Več »

K pisanju v angleščini vabimo tudi z natečajem za najboljšo kratko zgodbo v angleščini. Vsako leto je kot iztočnica ponujeno drugo literarno delo iz anglo saksonskega literarnega prostora, k pisanju pa so povabljeni tudi učenci osnovnih šol. Najboljši mladi ustvarjalci prejmejo tudi priznanje na prireditvi ob Svetovni noči knjige Več »

Seznam literarnih zbirk in haikujev po letnicah izdaje