Dejavnosti

Haiku

Kaj je haiku

Haiku je trivrstična pesniška oblika, japonskega izvora. Danes velja za najbolj razširjeno pesniško obliko na svetu. Kot kaže, je njena kratka forma, po drugi strani pa filozofska, intuitivna, globoka vsebina, idealna duhovna hrana za sodobnega človeka, ki marsikdaj nima časa opaziti sebe, svojih resničnih potreb, drugih.

Natečaj za najboljši srednješolski haiku

Gimnazija Vič razpisuje srednješolski natečaj za najboljši haiku v slovenskem, angleškem, španskem in nemškem jeziku.

Tudi letos bo pošiljanje haikujev dijakov potekalo le prek elektronske pošte. Rok za oddajo haikujev je od 6. novembra 2023 do 12. decembra 2023.

Podrobnejša navodila si lahko preberete v razpisu ...

Zaključna prireditev bo v Cankarjevem domu, v četrtek, 4. 4. 2024, ob 17. uri. Imena nagrajenih bodo do 15. 3. 2024 objavljena na tej spletni strani.

Pregled in nagrajenci preteklih natečajev

Mednarodni srednješolski haiku natečaj

Gimnazija Vič je tudi pobudnica mednarodnega srednješolskega haiku natečaja, ki poteka v angleščini, na njem pa sodelujejo dijaki različnih evropskih držav. Zaključna prireditev, ki je obarvana s kulturo sodelujočih držav, rotira, tako da imajo najobetavnejši dijaki možnost vstopa v mednarodni prostor.

Tudi v letošnjem šolskem letu je Gimnazija Vič – že deveto leto zapored – organizirala mednarodno tekmovanje v pisanju haikuja in ga, kljub vsem oteževalnim okoliščinam, tudi uspešno izpeljala. Vodilo nas je predvsem prizadevanje, da bi dijakom ponudili tovrstno možnost ustvarjalnega izraza in povezovanja tudi širše, v mednarodnem prostoru. Več »