Dejavnosti

Haiku

Kaj je haiku

Haiku je trivrstična pesniška oblika, japonskega izvora. Danes velja za najbolj razširjeno pesniško obliko na svetu. Kot kaže, je njena kratka forma, po drugi strani pa filozofska, intuitivna, globoka vsebina, idealna duhovna hrana za sodobnega človeka, ki marsikdaj nima časa opaziti sebe, svojih resničnih potreb, drugih.

V oddaji Gymnasium, 8. 12. 2021, kjer je bila predstavljena Antologija haikujev slovenskih srednješolcev 2001−2021, so nastopili naši dijaki.

Natečaj za najboljši srednješolski haiku

Razpis za natečaj

Znani so nagrajenci srednješolskega natečaja za najboljši haiku v šolskem letu 2021/22.

Seznam nagrajencev 2022

Zaključna prireditev je potekala v mali telovadnici Gimnazije Vič, v torek, 17. 5. 2022.

Pregled in nagrajenci preteklih natečajev

Mednarodni srednješolski haiku natečaj

Gimnazija Vič je tudi pobudnica mednarodnega srednješolskega haiku natečaja, ki poteka v angleščini, na njem pa sodelujejo dijaki različnih evropskih držav. Zaključna prireditev, ki je obarvana s kulturo sodelujočih držav, rotira, tako da imajo najobetavnejši dijaki možnost vstopa v mednarodni prostor.

Tudi v letošnjem šolskem letu je Gimnazija Vič – že deveto leto zapored – organizirala mednarodno tekmovanje v pisanju haikuja in ga, kljub vsem oteževalnim okoliščinam, tudi uspešno izpeljala. Vodilo nas je predvsem prizadevanje, da bi dijakom ponudili tovrstno možnost ustvarjalnega izraza in povezovanja tudi širše, v mednarodnem prostoru. Več »